Заглавието малко подвежда, цяло прасенце не съм пекла…то  и фурната не знам дали ще го побере. В случая е плешка от младо прасенце и ще побързам да я покажа, докато времето позволява да си  приготвите и консумирате с така подходящото за сезона червено вино.

15825731_10206063582708647_4784105787195618460_n

Продукти:

2 кг плешка(или бут) от младо прасенце, сокът от половин лимон, сол, черен и червен пипер, масло, олио

Начин на приготвяне:

Измийте и подсушете месото. С остър нож направете разрези по кожата, като решетка. Натрийте го отвсякъде щедро с масло, може да е леко разтопено предварително. Смесете солта и пиперите и хубаво го обтрийте от всички страни. Полейте с лимоновия сок.

Сложете в хладилника да постои поне за 30 минути.

Загрейте фурната на 180 градуса С. В подходяща тава на дъното кръстосайте няколко лозови пръчки. Ако нямате подобни, ползвайте дървени шишчета. Поставете месото от горе, целта е да не залепне за дъното на тавата. Налейте на дъното 2-3 суп. лъжици олио и около 200-300 мл вода.

Печете поне 3-4 часа, покрито с фолио.

Отваряйте и поливайте от време на време с течността. Накрая махнете фолиото и оставете коричката да се запече до златисто. Пожелание час преди края на печенето може да добавите катофи ли кисело зеле.

Картофите овкусете със сол и подправки. Зелето нарежете, загрейте олио, добавете 1/2 чаена лъжичка червен пипер, добавете го и задушете за кратко. След това добавете в тавата при месото.

Месото е много по-вкусно, ако е студено, затова може да се изпече и от предишния ден. Нарежете на филийки и сервирайте с резенче лимон и чаша червено вино.

Рецептата е от кулинарния блог на Албена Василева

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара