Какаово пандишпанено руло с млечен крем

Продукти за блата:

6 яйца

1 1/2 ч.чаша захар

1 1/2 ч.чаша брашно

8-9 с.л. вода

2 пълни с.л. какао на прах

ванилия

Продукти за маслено-млечния крем:

Маслен крем:

ок. 1/2 пакетче краве масло (60 г.)

1 ч.ч. пудра захар

Млечен крем:

2  с.л. брашно

250 мл. прясно мляко

1 с.л. захар

ванилия

За украса:

ок. 70 г. натурален шоколад ( шоколадов кувертюр)

филирани бадеми

Приготвяне на крема:

Крема се приготвя предварително, за да има време да се охлади.

Първо 1 с.л. брашно се размива на кашичка в малко студено мляко. Прибавят се захарта, брашното и млякото в огнеупорен съд и се поставя на котлона. Бърка се докато сместта кипне и се сгъсти. Добавя се ванилията. Готовият млечен крем се оставя да се охлади.

Масления крем се приготвя като се разбие маслото с пудрата захар.

Охладеният млечен крем се прибавя към масления и готовата смес се оставя в хладилника да се охлади.

Приготвяне на блата:

Белтъците и жълтъците се разделят. Жълтъците се разбиват със захарта до побеляване (или ок.10 мин). Добавя се брашното, при което се наливат  5-6 лъжици вода, за да може да се улесни бъркането. Какаото се пресява и се прибавя към сместта като се долива и останалата вода. Накрая в жълтъчната смес се изсипва и ванилията.

В отделен съд белтъците се разбиват на твърд сняг и се принавят внимателно към жълтъчната смес, като се разбърква с дървена шпатула.

Пече се в предварително загрята до 180°С фурна. Сместта се изсипва в тава, покрита с намазнена хартия за печене. Дебелината на пласта трябва да е около 0,5 – 1 см.  Пече се 10 мин. След изваждането от фурната блатът се обръща върху влажен чист тензух, хартията се отделя и се завива на руло. Престоява докато поизстине.

След пълното изстиване се маже с предварително приготвения крем и се завива на руло. Готовото руло се маже и от горе с крем, след което се украсява с разтопен шоколадов кувертюр (или натурален шоколад) в зигзагообразна линия. Накрая се поръсва с филирани бадеми.

От дадената доза се получават два блата, изпечени в тавичка 32 х 27 см.

2 коментара

  1. колко го обичам това…

    Отговор

  2. Posted by Марттин on август 12, 2010 at 4:49 am

    Ще ги пробвам, надявам се да се получи 🙂

    Отговор

Вашият коментар