Супа от леща с чеснови наденички

Супа от леща с чеснови наденички От лещата се получават чудесни супи: тя дава гъст и питателен бульон, чийто вкус в тази рецепта е обогатен от зеленчуците, подправките и чесновите наденички. Те могат да се заменят с кренвирши или свински наденички или и с двата вида едновременно.

4 порции
Подготовка: 15 минути
Топлинна обработка: 50 минути

В 1 порция:
калории – 500;
белтъчини – 23 г;
мазнини – 25 г;
въглехидрати – 49г;

Продукти
2 супени лъжици растително масло
3 наденички с чесън (всяка по 115 г. нарязани на кръгчета)
2 средно големи моркова (нарязани на зарчета)
1 средно голяма глава кромид лук (нарязана)
1 стрък целина (почистена и тънко нарязана)
2 пресовани скилидки чесън
2 супени лъжици нарязан на ситно магданоз
200 г. червена леща (измита)
400 г. консервирани домати (накълцани)
1 дафинов лист
1 л. говежди бульон (основа)
1/2 чаена лъжичка сол и смлян черен пипер

Начин на приготвяне

1 Загрейте растителното масло в тенджерата и за 5 минути леко запържете наденичките, като разбърквате. Извадете ги от съда.

2 Излейте мазнината, като оставите само 1 супена лъжица, после сложете в тенджерата морковите, лука, целината, честна и магданоза. Запържете зеленчуците за 5 минути на умерен огън.

3 Добавете лещата, доматите, дафиновия лист, бульона и наденичките. Оставете да заври, намалете котлона, похлупете и варете на тих огън, докато лещата омекне. Извадете дафиновия лист, посолете и наръсете с черен пипер. Поднесете със сусамени гризини или франзели.

Leave a comment